Een moeilijke start

Nadat ik mijn garnalenaquarium had aangeschaft heb ik dit twee weken zonder bewoners laten draaien om de nadelige eigenschappen van vers leidingwater zo goed mogelijk op te heffen.

Na deze periode de eerste visjes er in, het is vlot maar dit heb ik wel vaker gedaan en het is altijd goed gegaan. De visjes zijn Danio margaritatus – Rasbora Galaxy zoals mij de naam nu bekent is, twee mannetjes en drie vrouwtjes.

 

En een drietal epiplaty annulatus, één mannetje en twee vrouwtjes.

Voor wat betreft de vissen vind ik dit genoeg voor een bakje van 25x25x35.

Alles ging goed, de visjes hadden het naar hun zin. Hoe ik dat weet? De epiplatys begonnen eitjes af te zetten. Mij is altijd verteld dat dit een goed teken was en dat de vissen het naar hun zin hadden.

Met de galaxy’s ging het minder, ik had er al snel twee verloren omdat die tussen het filter en de aquariumwand waren gezwommen. Omdat nu de mannetjes in de meerderheid waren en het overgebleven vrouwtje geen leven had heb ik de galaxy’s aangevuld. Dit keer met jonkies uit het aquarium van mijn dochter. Een aantal van de jonkies waren best nog wel klein waarop ik besloot het voer fijn te malen en wat meer te geven.

Toen ging het fout, na een week of drie blauwe alg!!! Goed de trukendoos open gemaakt en alle mij bekende remedies uitgevoerd om het probleem op te lossen. Ik wilde dit probleem op natuurlijke wijze oplossen zonder gebruik te maken van algendoders o.i.d.

De oorzaak is ruwweg gezegd een vervuild aquarium en slechte plantengroei. Beide proberen op te lossen door water verversen planten erbij en vloeibare mest voor de planten, mogelijk gingen zij beter groeien en zou het evenwicht tussen afvalstoffen en een gezond aquarium worden hersteld. Niet dus, wat nu?

Filter materiaal gebruiken om de nitraat en fosfor  huishouding in het aquarium te herstellen. Het middel werkte enigszins maar de alg bleef. Blijkbaar was de oorzaak van de vervuiling  nog niet opgelost. En toen?

Tijdens het planten van wat losgeslagen plantjes kwam ik tot de ontdekking dat de bodem zwarte vlekken vertoonde. Niet aan het oppervlak anders had ik dit al eerder gezien, maar in de bodem zelf. Deze zwarte plekken waren rottende voedselresten van voer wat in het grind was weggezakt. Nu had ik de oorzaak gevonden dus de bodem geheel vernieuwd. En het aquarium drie dagen in het donker gehouden door er een vuilniszak overheen te trekken, een tip die ik heb gevonden op het internet.

Na deze drie dagen was de alg (wat eigenlijk een bacterie is) als het ware verschrompeld en kwam hier en daar los van de ondergrond. Met een luchtlangetje heb ik deze resten weggezogen en het water weer aangevuld met leidingwater. Natuurlijk heb ik de hoeveelheden voer drastisch aangepast en zijn de visjes hongerig waardoor het voer goed wordt opgegeten en er weinig of niets blijft liggen. En de alg? Die is tot op heden niet teruggekomen.

 

JohnT

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.