Blauwe alg

De meeste onder ons weten inmiddels dat blauwe alg geen plantje is maar een bacterie welke ontstaat door een bron van vervuiling tenminste zo luid de theorie.

Ik heb echter een andere ervaring welke ik hier graag met jullie deel. Deze ervaring is dat het zeer hardnekkig is dit is eigenlijk niets nieuws maar dat het ook in een brandschoon aquarium kan voorkomen is denk ik wel nieuw.

In mijn aquarium had ik op een gegeven moment erg veel last van deze alg. Wat ik ook probeerde ik kwam er niet van af. Bodem vernieuwd, andere filter, andere verlichting kortom alle mogelijke oorzaken proberen uit te sluiten.

Mijn laatste poging was het aquarium leeghalen. De vissen zolang ondergebracht in een quarantaine bakje. Aquarium helemaal schoongemaakt nieuwe bodem er in, planten goed gereinigd en toch weer gebruikt, zonde om weg te gooien. En een nieuwe start gemaakt.

Het aquarium begon direct weer sporen van de blauwe alg te vertonen. Hopend tegen beter weten in dat dit vanzelf wel over zou gaan heb ik afgewacht wat er gebeurde. Immers er was geen bron van vervuiling! Geen vissen geen voer en geen ontlasting. Maar de blauwe alg werd meer en meer en was niet meer te houden. Ten einde raad heb ik naar een bestrijdingsmiddel gegrepen, Blue Exit van Easy-Life. Volgens de gebruiksaanwijzing eerste dag gedoseerd en de zevende dag. Wat er ook gebeurde de alg bleef. Volgens de gebruiksaanwijzing mocht ik de kuur herhalen. Dit gedaan tot het flesje leeg was. Ten einde raad gezocht naar wat ik verkeerd doe en kwam bij een YouTube filmpje terecht waarin de benodigde dosis elke dag werd toegediend en dit vijf dagen lang.

En het wonder geschiede de blaue alg werd minder. Tijdens de vijf dagen zag je het dagelijks minder worden. Na de vijfde dag water ververst 10%. Nu is het aquarium alweer bijna twee weken algen vrij en heb ik het plantenbestand aangevuld. En wat visjes teruggeplaatst. Hierbij heb ik ook de schoonmaakploeg aangevuld met corydoras en kleine algeneters.

JohnT

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.