Nieuw aquarium 2

Na een inloopperiode van het nieuwe aquarium kwam werderom de blauwe alg terug. Inmiddels begon ik best wel radeloos te worden daar ik vroeger nooit last had van blauwalgen en nu alles geprobeert om er vanaf te komen zonder succes. Is het het leidingwater? Ben ik het toch zelf, kennis afgezwakt? Ik weet het niet meer.

Het aquarium met een filter van 300 liter per uur en biologische filternmassa draaide volop en werd regelmatig van, naar mijn idee overtollig vuil ontdaan. Dit tenmiste elke week om maar van die blauwalg af te komen. Want de kreet is dat je blauwalg krijgt door vervuiling in je aquarium!

FOUT!!! Nou ja voor een deel. De alg onstaat door vervuiling maar wat is die vervuiling? En is het wel werkelijk vervuiling zoals ik en mischien ook jullie in gedachte hebben.?In dit geval moeten wij niet spreken van vervuiling maar van verarming!. Wat gebeurt er als je elke week je filter schoonmaakt? Juist een biologische filtering kan niet tot stand komen. Hierdoor werd het water vervuild, het was wel helder maar onzichtbare afvalstoffen bleven. Het ei van columbus? Nee logisch nadenken en ook verslagen van andere algproblemen doornemen. Hiermee kwam ik tot de conclusie dat ik verkeerd bezig was. Om nu een laatste poging te doen het aquarium gezond te krijgen heb ik het volgende gedaan.

Ik heb een groter filter gekocht omdat ik hierin meer filtermateriaal kwijt kan. De stroming is best wel heftig als het filter voluit staat maar dit kan ik op het filter regelen. Belangrijk was voor mij de inhoud van het filte.

Na een tijdje, ja hoor de blauwalg werd minder. Het was net of het losliet van de planten en andere objecten in het aquarium. Hele vellen kwamen los. Gelukkig een teken dat ik op de goede weg zat.

Om nu te voorkomen dat er zich in verborgern hoekjes nog ongewenst vuil zou ophopen heb ik nog wat schoonmakers aangeschaft, een koppel Ancitrys welke goed hun best doen.

Op het moment ben ik tevreden, de planten groeien goed de blauwalg is verdwenen en het filter? Daar blijf ik voorlopig van af en zal ik pas schoonmaken als de capaciteit aanzienlijk minder wordt. Nog over het schoonmaken, ik doe dit met aquariumwater omdat het chloor in leidingwater de biologische inhoud direct omzeep helpt en ik weer helemaal opnieuw kan beginnen.

JohnT

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.