Osmosewater

Waarom zou je het gebruiken?

Er zijn veel redenen te benoemen op deze vraag. Hieronder een kleine opsomming.

Water verversen, vroeger werd dit zo min mogelijk gedaan maar tegenwoordig is men van mening dat dit een goede handeling is omdat je hiermee schadelijke stoffen uit het aquarium kunt verwijderen en nieuwe goede stoffen kunt toevoegen. Echter als je kraanwater gebruikt zul je op de koop toe moeten nemen dat er ook ongewenste stoffen meekomen zoals, een hoge zuurgraad en de daarbij behorende hardheid. Maar ook een hoog gehalte aan zouten, nitraat en fosfaat wat je beter niet kunt toevoegen aan het aquariumwater.

Kraanwater.
Vandaag de dag is er een duidelijk verschil in waterkwaliteit tussen vroeger en nu. Niet alleen is de zuurgraad en de hardheid in de loop der jaren sterk veranderd, ook kan men nu beter allerlei andere stoffen die in het water zijn opgelost meten. Er zit een heel groot verschil in de waterwaarden van kraanwater en van het water waar onze aquariumplanten en dieren oorspronkelijk vandaan komen.

Wat gebeurt er in het aquarium?
Resten voer en uitscheidingsproducten van de vissen worden met behulp van zuurstof omgezet in nitraat en fosfaatverbindingen. De zuurstof moet geleverd worden door de planten en beweging van het water door middel van de lucht c.q.  filterpomp.  Voor een goede plantengroei is water nodig wat arm is aan nitraat en fosfaat. Bij een teveel aan nitraat en fosfaat wordt de groei van planten geremd, waarna algen een kans krijgen.

Welke waarden moet aquariumwater hebben?
Gebaseerd op de gemeten waarden die zijn gemeten op de vindplaatsen van aquariumplanten en dieren zou het ideale aquariumwater er uit moeten zien zoals aangegeven in onderstaande tabel. Achter deze ideale waarden worden de gemiddelde kraan- en osmosewater waardes getoond, waarmee wordt aangegeven dat het gebruik van osmosewater een goede invloed heeft op het aquariumwater.

Let op getoonde waardes zijn gemiddelde waardes!

Ideaal water Kraanwater Osmosewater
Geleidbaarheid 250 tot 400 ms 600 tot 800 ms 30 ms
GH 6 DH 10 DH 0
KH 4 / 5 DH 8 DH 0
NO2 0 mg/l 0 mg/l 0
NO3 0,5 mg/l 10 mg/l 0
PO4 0,1 mg/l 1-2 mg/l 0
FE 0,2 mg/l 0 mg/l 0
CO2 20 mg/l 0 mg/l 0
O2 6 tot 10 mg/l 4 tot 6 mg/l 4 tot 6 mg/l
PH 6,8 tot 7,2 8 6,8

Zo als te zien in deze tabel is het kraanwater niet ideaal om direct voor het aquarium te gebruiken. Behalve het toevoegen van diverse bacteriën en ander noodzakelijke stoffen die in de z.g. water verbeteraars worden aangeboden kan ook het gebruik van osmosewater hier helpen om het kraanwater geschikt te maken voor het gebruik in het aquarium. Om in korte tijd een ideaal aquariumwater te creëren wordt aanbevolen om  elke 14 dagen 30% van het aquariumwater te vervangen door het idealen aquariumwater. Gebruik hiervoor een mengsel van kraanwater en osmosewater in de verhouding 1:1 om tot een goede waterkwaliteit te komen. Wil je de hardheid precies beïnvloeden gebruik dan het volgende voorbeeld.

Voorbeeldje:
Je wilt een KH van 4 bereiken. Het kraanwater is KH 8, het osmosewater is KH0. Meng je nu 50% kraanwter met 50% osmosewater dan hou je een KH van 4 over. Maar controleer altijd meten is weten!

Verder het blijft altijd noodzakelijk om matig te voeren, en het op tijd de filter te verschonen. Gebruik voor het schoonspoelen van het filtersubstraat wel water op temperatuur om de bacterieflora in leven te houden.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.